De beste mediators: De opleiding ná het diploma

Kwaliteit is de beste marketing. Een ondergewaardeerd vakgebied als mediation kan het beste aan terrein winnen door hoge kwaliteit dienstverlening. Dit artikel is absoluut geen kritiek op de huidige kwaliteit van dit jonge vakgebied - meer dan 80% van de zakelijke mediations komt tot een oplossing - het is een visie voor de volgende stap in volwassenheid.

Opleiding tot mediator

In Nederland zijn er vele instituten waar je je kan laten opleiden tot mediator. Opleidingen die voldoen aan de kwaliteitseisen van het MfN-register. Na de opleiding volgt een theorie- en praktijkexamen door het MFN. Ondanks de aanzienlijke investering slaagt 75% van de deelnemers, zelfs na herkansingen. Een duidelijk teken dat de lat hoog ligt.

Mediator-stagiair?

Dat mediation een jong vakgebied is, blijkt vooral als je net uit de mediator schoolbanken komt. Terwijl in veel vakgebieden een stage of junior-functie beschikbaar is na afstuderen, is dit voor startende mediators vrijwel onmogelijk. Uiteraard kun je met een goed netwerk en doorzettingsvermogen aan de slag bij een handjevol zakelijke mediationkantoren, maar de keuze is niet reuze. Je vindt geen vacatures op LinkedIn en zoiets als een mediator-stagiairschap bestaat überhaupt niet.

Gezien mediation voor velen hun tweede carrière is, is een stage ook niet ideaal. Dit type starter is juist vaak op zoek naar autonomie en vrijheid. Terend op vele jaren werk- en levenservaring weten vele mediators hun weg wel te vinden, maar dit belemmert de instroom van jonge mediators. Een frisse groep bemiddelaars die open staat voor innovatie en met een gedrevenheid die je doorgaans vooral ziet bij twintigers.

Daar komt bovenop dat deze groep bij hun studiekeuze mediation niet vaak als optie voorbij ziet komen. Er zijn enkele HBO’s, zoals het NCOI,  die deeltijd mediation opleidingen bieden en de universiteiten komen niet veel verder dan een enkel vak (Dit is een mooi optie bij de VU). Zo blijft er sprake van een onevenwichtige leeftijdsverdeling die de verdere ontwikkeling van het vakgebied afremt.

Kip-ei-dilemma

Uiteraard speelt de onbekendheid met het bijzonder hoge conflictoplossende vermogen van zakelijke mediation een rol. De potentie van de zakelijke markt is enorm maar zolang dat zich nog niet vertaalt in een daadwerkelijke vraag naar mediation, zal het aanbod van opleidingsmogelijkheden – voor en na het diploma – ook achter blijven.

Bovenstaande is dan ook geen aanklacht maar een verklaring voor de logische stand van zaken. Het zijn de groeistuipen van een jong vakgebied – mediation bestaat pas zo’n 30 jaar in Nederland – met een enorme potentie. De groei is gestaag, maar voor mensen die mediation een warm hart toe dragen vaak te langzaam.

Investeren in groei

Het is voor het vakgebied zakelijke mediation tijd voor de volgende sprong in het diepe, om het volgende ei te leggen. De voorgeschreven jaarlijkse PE-punten van het MfN stimuleren de doorontwikkeling van mediators, maar de volgende stap naar volwassenheid is het verder vormgeven van de opleiding na het diploma.

Dit is een noodzakelijke investering in de toekomst als je als kantoor gelooft in de enorme potentie van het vakgebied zakelijke mediation. Door actief nieuwe mediators op te leiden stijgt ook het niveau van ervaren mediators die onderwijzen. Het zou om die reden ook PE-punten waard moeten zijn.

Daarnaast biedt een evenwichtige leeftijdsverdeling binnen een kantoor de bekende voordelen voor een bedrijf: diversiteit aan perspectieven en ideeën, kennisoverdracht tussen generaties, versterking van de continuïteit, verbetering van het imago en de bevordering van de sociale cohesie.

Tevens biedt de variëteit aan mediators voordelen voor de klanten. Niet alleen vergroot het de kans dat er een mediator is die qua persoonlijkheid en werkwijze goed bij de klant past, maar het zorgt ook voor meer variatie in tarieven, waardoor er voor elk budget een geschikte mediator beschikbaar is.

Geloof in potentie

Dus wat te doen? Je moet haast religieus geloven in de potentie van mediation voor de zakelijke markt. Je moet een kantoor opzetten dat klaar is om die potentie te verzilveren. Een kantoor dat plek biedt aan startende mediators: aan frisse jonge geesten en aan ervaren rotten. Een plek waar vrije en zelfstandige geesten willen samenwerken en elkaar willen versterken. Dat is wat Contuo wil zijn, dat is waar we naar streven.

Deel dit artikel: