Voorbeeld mediationclausule voor duurzaam samenwerken

Samenwerken en conflicten gaan hand in hand. Hoe je daar mee omgaat bepaalt je succes. Door een mediationclausule op te nemen in een overeenkomst vergroot je de kans op een goede langdurige samenwerking.

Door af te spreken dat er bij geschillen eerst mediation wordt ingezet – de route naar de rechtbank is altijd alsnog een optie – bouw je aan een duurzame relatie. Naast dat mediation sneller en goedkoper conflicten oplost, zijn de oplossingen gezamenlijk gekozen door de partijen. Dat zijn win-win-oplossingen, waarbij de relatie tussen partijen blijft of vaak zelfs verbetert.

Mediation voor Startups & MKB

Met name voor startups en andere kleinere bedrijven is een mediationclausule in een contract of aandeelhoudersovereenkomst een uitkomst. Door advocaten dichtgetikte overeenkomsten die alle details meenemen, kosten een aardige duit. Dat geld wordt liever geïnvesteerd in urgentere zaken. Een mediationclausule zorgt ervoor dat conflicten over zaken, die niet contractueel exact zijn afgesproken, met een goed begeleid gesprek worden opgelost. Het werkt als ware als preventieve mediation. Oftewel, snel weer verder met ondernemen zelf!

Model mediationclausule van het MfN

Uiteraard biedt de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) – verantwoordelijk voor hét kwaliteitsregister voor mediators – een goed model mediationclausule:

Indien er naar aanleiding van of in verband met deze overeenkomst tussen partijen een geschil mocht ontstaan, zullen zij proberen dit geschil op te lossen met behulp van mediation alvorens een partij in rechte te betrekken. Partijen stemmen nu voor alsdan in met een mediationovereenkomst die inhoudt, dat de mediation zal plaatsvinden met mediator [naam mediator] te [plaats] in diens woonplaats of een andere door die aan te wijzen plaats en volgens het MfN-Mediationreglement. Mocht [naam mediator] niet bereid of in staat zijn als mediator op te treden, dan zal de mediator degene zijn die op eerste verzoek van de meest gerede partij als zodanig wordt aangewezen door [instantie]. De kosten voor de mediation worden tussen partijen gedeeld.

Zoals te lezen is deze clausule sterk juridisch en formeel opgesteld, wat minder goed aansluit bij het gangbare taalgebruik binnen MKB of Startups. Daarnaast komt de juristentaal wantrouwend en afstandelijk over, wat juist niet past bij mediation.

Een ander discussiepunt in dit model is de vooraf bepaalde mediator. Juist door het vooraf te bepalen is er al een relatie tussen partijen en de mediator gestart; dit kan de onafhankelijkheid van die mediator in de toekomst in het geding brengen. Onpartijdigheid is essentieel voor een goed mediationgesprek.

Het mediationclausule voorbeeld van Contuo

Contuo heeft een clausule opgesteld die beknopt en goed leesbaar is, maar wel de juridische lading dekt. Dit ‘mediation artikel’ is ook zo opgesteld dat het aansluit bij de uitspraak van de Hoge Raad (Hoge Raad 12 juli 2024, ECLI:NL:HR:2024:1078):

Bij elk geschil voortvloeiend uit deze overeenkomst wordt mediation ingezet. Betrokkenen verplichten zich gezamenlijk een MfN-registermediator te kiezen en actief deel te nemen aan een mediationgesprek. Kosten van mediation worden gedeeld, tenzij anders afgesproken. Leidt mediation niet tot overeenstemming, dan staat de gang naar de rechter open.

De mediationclausule volgens de Hoge Raad

Kernpunt van het arrest gaat over de vraag hoe de mediationverplichting is te rijmen met de vrijwillige deelname aan een mediation. Kort gezegd is men verplicht om een poging te wagen. Indien de mediationclausule het benoemd kan men verplicht worden een gezamenlijk mediationgesprek te starten. Tijdens dat gesprek kan men immers op elk moment, geheel vrijwillig, besluiten op te stappen. Mocht een dergelijke verplichte poging achterwege blijven dan zal de rechter dat tegen je kunnen gebruiken.

Knip en plak in elk contract

De mediationclausule van Contuo is een gratis voorbeeld. Kopieer en gebruik hem gerust, en pas hem aan waar nodig. Voel je meer voor het MfN-model, kies daar dan voor. Contuo hoopt vooral dat in elk contract, overeenkomst, aandeelhoudersovereenkomst, algemene voorwaarden, etc. een mediationclausule komt te staan. Zakelijke mediation is immers het middel dat bij zakelijke conflicten ervoor zorgt dat je snel weer sterker verder kunt!

Deel dit artikel: